Salétromsav, salétromsav (V) 55 %-os
55 %-os Salétromsav, salétromsav (V) az oxosavak közé tartozó egyik legerősebb sav, képlete HNO3. Salétromsav műanyagiparban, vegyiparban ásványi trágyák előállításához; vegyiparban nitrálási folyamatok során, színezékek termeléséhez; élelmiszeriparban saválló acélból készült készülékek és berendezések tisztításához valamint kertészetben talaj savanyításához használható.
FIGYELEM! Robbanóanyag és/vagy kábítószer prekurzora. Vásárlásánál küldje a nyilatkozatot. Nyilatkozatminta.
Kérelem:
55 %-os Salétromsav - salétromsav (V) zsargon nyelvben gyakran tévesen azeotropnak nevezhető – azeotrop a telített párával termodinamikus egyensúlyban lévő vegyületek keveréke, salétromsav vizes oldata esetében ez a koncentráció 65%-os, mégis helytelenül a salétromsavat Azeotropnak nevezik.
Salétromsav nagy kémiai aktivitást mutat, kis mennyiségű víz hatására is teljesen lebomlik. Salétromsav és annak vegyületei – elsősorban sói – erős oxidáló hatásúak. Fehérjék többségével nagyon hirtelenül reagál, azért széles körben használható az élelmiszeriparban, mint univerzális mosó-fertőtlenítőszer. Sajnos erős oxidáló tulajdonságai miatt hirtelen korróziót okoz a védetlen fémek többségénél, ami lényegesen korlátozza az e körű alkalmazását.
Különösen szívesen alkalmazható a tejüzemekben, sörgyárakban, légyártó és más üzemekben, ahol mosó és fertőtlenítő eljárásoknak alávetik a zárt technológiai gyártósorokat, amelyek pasztörizálják és homogenizálják a folyadékokat és a kolloid anyagokat. A gyártósort kis mennyiségű salétromsavval öntik le. A sav átfolyik a zárt gépsoron. Eltávolítja a termék maradványokat és steril felületet hagy maga után. A következő technológiai elindítás előtt az így fertőtlenített gyártósort semlegesítik nátrium-hidroxidos oldattal – nátronlúggal öblítve..
Továbbá a salétromsav vegyiparban is használható, mint kémiai szintézis alapanyaga, mint alapanyag a gyógyszeriparban, színezékek, lakkok, műanyagok és nitrogén műtrágyák előállításához. Sói hadiparban és pirotechnikában használhatók, mivel erős oxidáló tulajdonságokkal rendelkeznek.